Tinnitus (šumění v uších) a jeho souvislost se svaly, orgány a psychikou

Přišla za mnou před časem žena, stěžující si na potíže s tinnitem (hučení/šumění v uších) s tím, že před lety už to jednou zažila a tehdy jí pomohly kapačky (jejichž obsah neznala) a měla potom roky klid. Nyní se to vrátilo před 2 měsíci a nyní už kapačky neulevily vůbec. Z počátku zvukové fenomény zhoršoval pobyt v hluku (byla to učitelka), ale nyní jsou potíže nejhorší v klidu, např. večer před usnutím. Nemůže kvůli tomu usnout a začíná být zoufalá.

Z léků užívala Betaserc, Cavinton a Vinpocetine, ale efekt neviděla, užívat je dlouhodobě nechce.

Vyšetření na MR: bez nálezu.

Když jsem si ji vyšetřila komplexně, nalezla jsem bolestivost a hypertonus pánevního dna, oslabené stabilizátory kyčlí a kotníků, dysfunkci bránice, nedostatečně formovanou hrudní kyfozu (porucha vzniklá zřejmě nedostatečným lezením po čtyřech při vývoji v dětství). Na tento terén už (zkráceně) nasedal zvýšený tonus horního trapézu. Reflexně na plosce byly bolestivě aktivní zóny pro slezinu, játra, močový měchýř a tuhá zona pro obě ledviny. Duševně jsem se doptala na zatím stále bolavé a nezpracované „emoční balíčky“ z úmrtí blízké osoby, třebaže k němu došlo už před lety.

Ošetřila jsem bránici (a totéž dostala za úkol na doma), byliny v tinktuře a čaje na orgány uvedené výše, reflexní ošetření chodidla, harmonizační cvičení pánevního dna, aktivační cvik na svaly celého pletence horní končetiny v pozici zajíce (z jógy), a z duševních úkolů – vytvořit si seznam radostí a ladit se na své potřeby. Podotýkám, že veškerá tělesná cvičení jí nezabrala více než 10 minut denně.

Za měsíc na 1. kontrole:

- žena udávala zlepšení o 50-60 %. Zmínila, že po prvním setkání došlo do 7 dnů k mírnému zhoršení, ale pak už se stav kontinuálně zlepšoval, přestože v mezidobí prožila autonehodu, kdy se jí naštěstí nic nestalo. Přes den ve škole se cítí čím dál lépe, v uších ji zabolí jen náhlý „velký křik“.

Já jsem nalezla: (uvádím jen zhruba) pán.dno už bez bolesti, ale zatím nebylo funkční, zóny orgánů na plosce snížily svoji bolestivost o 30-50 %.

Pokračovaly jsme v aktivaci HSS (hluboký stabilizační systém) – dechem do pán.dna, dolních zadních žeber a bránice. Cvikem na harmonizaci rotací krční páteře a cvik na aktivaci pletenců horních končetin (dle Koláře) v sedě u stolu. V kapkách na ledviny a játra pokračujeme a přidali jsme jedny tabletky z TČM (tradiční čínské medicíny) určené na tinnitus. Pac. si sama nasadila ještě ginkgo bilobu. Na zpracování psychického šoku z autonehody jsem doporučila jedny z Bachových esencí.

Za měsíc na 2.kontrole:

- cítí se velmi dobře, vnímá velké zlepšení – přes den už neslyší nic, v noci občas a jen velmi mírně, kdy po chvíli lze znovu usnout. Se stavem je úplně spokojená.

Já jsem zkontrolovala cviky, které měla zadané na doma a zařadila nový cvik k aktivaci HSS ve vzoru 3.měsíce na zádech. Na plosce byla jen lehce aktivní zóna močovodu vlevo, vše ostatní vymizelo.

Zmínila jsem se, že by stálo za to, (pod dohledem psychoterapeuta) zpracovat si tu bolest ze ztráty blízké osoby, jako prevence recidivy. Ale to už jsem nechala na ní, jak se rozhodne. Informace zazněla.

Z hlediska funkce těla by určitě ještě bylo co dál ladit, ale pacientka byla se stavem spokojená. Takže jsme se rozloučily a dohodly se na kontrole v případě potřeby. Paní se už neozvala.

Závěr: Na tomto případě bych chtěla ukázat, jak spolu věci v lidském těle souvisí. Že zde máme etáž svalů-kostí-kloubů, nad tím je etáž orgánů a zcela nad tím je etáž psychiky-duševního prožívání-emocionality. A když sami sebe začneme vnímat v souvislostech, můžeme nalézt cestu ven ze začarovaného kruhu a cítit se sami se sebou fajn.

Jako bonus uvádím několik svalů, jejichž triggerpoints(=černé křížky v kresbě) přímo spouštějí bolesti (=červené zóny) či šumění v uších:

 
1) Hluboká část žvýkacího svalu (m.masseter) (písmeno D)

Hluboká část žvýkacího svalu

 
2) Clavikulární část svalu sterno-cleido-mastoideus (obr.vpravo)

Clavikulární část svalu

 
3) M. pterygoideus medialis

M. pterygoideus medialis

 

A jen závěrem – 1. a 3. sval patří k svalům žvýkacím, a všechny tři svaly jsou výrazně ovlivňovány vnitřním stresem = tiskneme čelisti k sobě, povrchně dýcháme, eventuelně se snažíme vše stihnout, a tak nám hlava předbíhá trup nebo civíme do počítače (hlava je v předsunu), což dělá sval č.2. Řešení bych hledala zde – překopat svůj dosavadní styl života a konečně pro sebe něco doopravdy udělat. Na kazuistice výše je vidět, že to lze i u tak stresového povolání, jako je být učitelkou na ZŠ.

Přeji všem hodně sil a krásné jaro.

(příště plánuji článek o svalech souvisejících s bolestmi hlavy)

 

 

(Jako obvykle: článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje vyšetření odborníkem ve zdravotnictví.)

 

Zdroje obrázků: Travellová a Simons – „Myofascial pain and dysfunction“

Datum: 07.06. 2023

INFORMACE

Nejsem smluvním partnerem žádné ze zdravotních pojišťoven. Úhrada terapie probíhá v hotovosti nebo na účet 1847132003/0800.

Dovolená

Od 29.7 - 11.8.2024 mám DOVOLENOU. Nebudu dostupná na telefonu ani na emailu. Děkuji za pochopení.

Změna ceníku

Vážení klienti, k 1.3.2024 došlo ke změnám výše úhrad za fyzioterapii. Aktuální ceník naleznete zde

Jak na vermikompostování

Jsem sice fyzioterapeut, ale miluju vermikompostování, tak se o ně zde s vámi chci podělit.

Prezentace ke stažení zde vermikompostovani [PPTX, 4.33 MB]

Změna ordinační doby

Změna ordinační doby:

Pondělí - Sobota dle objednání

SPOLUPRÁCE

Copyright © 2024 KK-rehab.cz - Mgr. Kamila Karásková

Všechna práva vyhrazena Mapa webu Tvorba webu Youtube KK-rehab