Dětská škodítka 1 aneb Mysleli jsme to dobře

Ano, rodiče to (téměř) vždy s dětmi myslí dobře, chtějí je chránit od všeho zlého, opečovávat jako oko v hlavě apod., akorát někdy je to až na úkor zdravého svobodného vývoje dítěte.

Co se třeba s držením těla stane, pokud mu nasadíme tato „andělská křídla“?

Andělská křídla

Rozumím, že se jedná o snahu zabránit rozbití hlavičky pádem nazad. Ale – jak si potom má dítě ozřejmit své vlastní hranice? Kde končí ono a začíná okolní svět? Navíc v tomto věku jsou děti skoro „gumové“ a pokud se jedná o běžné pády na podlaze myslím, že to k vývoji patří a nic smrtelného nehrozí. Nicméně co tohle udělátko vykoná s postavením ramen, hrudníku, krční páteře a s dýcháním? Představte si vy samy, ženy, že na obou ramenou máte nasazenou kabelku. Co se děje? Rameno je stimulací horního trapézu neustále provokováno ke zvednutí vzhůru.

Popruh, vedoucí před ramenním kloubem stimuluje k aktivaci zjm. malý prsní sval, což vede ke „kulatým“ (protrakčním) ramínkům, směřujícím vpřed, zvýšenému napětí svalu a poté k jeho zkrácení. Funkčně to omezuje dechovou funkci žeber (= časem náběh na astma?), tvoří to oslabené mezilopatkové svaly (= nahrbené dítě v dospělosti s bolestmi hlavy a krční páteře). Každopádně bude dítě nosit hlavičku vraženou mezi ramena. To může zhoršovat vývoj svalů krku – polykání pevnější stravy a rozvoj mluvení (= vážně potřebujete dva roky docházet na logopedii?).

Navíc dítě na obrázku zřejmě (druhou nohu nevidím) sedí v tzv. W-sedu, což je další známkou toho, že jeho vývoj není ideální tak jako tak. Proč mu to ještě zhoršovat pomůckou či spíše škodítkem, které možná hezky vypadá na fotkách, ale funkčně je to peklo.

 

Dětská škodítka 2 – odstrkovadlo (á la motorka)

Datum: 31.08. 2023

INFORMACE

Nejsem smluvním partnerem žádné ze zdravotních pojišťoven. Úhrada terapie probíhá v hotovosti nebo na účet 1847132003/0800.

Dovolená

Od 29.7 - 11.8.2024 mám DOVOLENOU. Nebudu dostupná na telefonu ani na emailu. Děkuji za pochopení.

Změna ceníku

Vážení klienti, k 1.3.2024 došlo ke změnám výše úhrad za fyzioterapii. Aktuální ceník naleznete zde

Jak na vermikompostování

Jsem sice fyzioterapeut, ale miluju vermikompostování, tak se o ně zde s vámi chci podělit.

Prezentace ke stažení zde vermikompostovani [PPTX, 4.33 MB]

Změna ordinační doby

Změna ordinační doby:

Pondělí - Sobota dle objednání

SPOLUPRÁCE

Copyright © 2024 KK-rehab.cz - Mgr. Kamila Karásková

Všechna práva vyhrazena Mapa webu Tvorba webu Youtube KK-rehab